ЗДО ”Сонечко”, Каноничі
Рівненська область, Вараський район

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ В ЗДО ВАЖЛИВЕ...

Організація харчування в ЗДО

Одне з головних завдань  закладу дошкільної освіти – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.

Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.

Усі продукти харчування, що надходять до ЗДО"СОНЕЧКО" відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

У  закладі дошкільної освіти організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші. Виконання натуральних норм харчування у середньому відповідає 80%.

У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне чотиритижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в  групі організовано відповідно до вимог.

На виконання закону України “Про основні принципи  та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 №590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ”  з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил у закладі впроваджена схема виробничого контролю, заснована на принципах системи НАССР.

 

Основні зміни щодо норм харчування в закладах освіти

  • Обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
  • Зменшили кількість споживання хліба та картоплі.
  • Не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодово-овочеві консерви.
  • Збільшили кількість споживання молока, кисло-молочних продуктів, м’яса та риби.
  • Вилучили таблицю заміни харчових продуктів.

Харчування у закладі здійснюється згідно з чотиритижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного чотирьох тижневого меню, картотеки страв складається меню-розкладка відповідно до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30хв до роздачі їжі сестра медична оцінює якість її приготування. Для профілактики  простудних та інфекційних  захворювань в раціоні дітей присутні цибуля та часник.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

« повернутися до списку новин

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Каноницька громада

Рівненська область, Вараський район

Логотип DiiaГерб України

gov.uaмісцеве самоврядування України


 

Логін: *

Пароль: *