РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ В ЗДО ВАЖЛИВЕ...
Організація харчування в ЗДО
Одне з головних завдань закладу дошкільної освіти – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.
Усі продукти харчування, що надходять до ЗДО"СОНЕЧКО" відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.
У закладі дошкільної освіти організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші. Виконання натуральних норм харчування у середньому відповідає 80%.
У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне чотиритижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в групі організовано відповідно до вимог.
На виконання закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 №590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ” з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил у закладі впроваджена схема виробничого контролю, заснована на принципах системи НАССР.
Основні зміни щодо норм харчування в закладах освіти
- Обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
- Зменшили кількість споживання хліба та картоплі.
- Не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодово-овочеві консерви.
- Збільшили кількість споживання молока, кисло-молочних продуктів, м’яса та риби.
- Вилучили таблицю заміни харчових продуктів.
Харчування у закладі здійснюється згідно з чотиритижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного чотирьох тижневого меню, картотеки страв складається меню-розкладка відповідно до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30хв до роздачі їжі сестра медична оцінює якість її приготування. Для профілактики простудних та інфекційних захворювань в раціоні дітей присутні цибуля та часник.